1184 Budapest, Hengersor u. 73. Tel. +36(1)2921023
     

Főnix - Fekvőbeteg ápolási modul - áttekintés

Fekvőbeteg ápolási rendszer


A Főnix-Pro Integrált Egészségügyi Rendszert kifejlesztő Béker-Soft International Kft, az elmúlt évtizedben komoly tapasztalatokat szerzett az egészségügyi informatika terén. Tapasztalt munkatársainak segítségével teljes körű informatikai szolgáltatást nyújt, mely kiterjed a szaktanácsadásra, hardver-szállításra, telepítésre, és oktatásra is. Fejlesztéseik során kiemelten kezelik a felhasználói igények, vala-mint a törvények, rendelkezések változásainak a rendszerbe történő mielőbbi beillesztését. Elsősorban ennek köszönhető, hogy a Főnix rendszert több ezer munkaállomáson használják az ország egészségügyi intézményeiben.
A többéves fejlesztői munka, egy korszerű, grafikus felhasználói felületű, megbízható SQL adatbázis technológiát, valamint az új hardver-eszközök nyújtotta lehetőségeket (pl. digitális hangrögzítés és hang-felismerés, digitális röntgen-felvételek archiválása és megtekintése) is kihasználó informatikai rendszert eredményezett, mely megfelel úgy a kor követelményeinek, mint az egészségügyi intézmények szakmai elvárásainak.

A FŐNIX-Pro általános jellemzői


Egyszerűen áttekinthető beteg-dokumentáció


A könnyen kezelhető grafikus felhasználói felület segítségével rögzíthetők és megtekinthetők a betegek ellátásához rendelt információk. Egyszerűen áttekinthető, majd nyomtatható a beteg kórtörténete. A korábbi ellátások szükséges adatainak átemelésével csökken az adminisztrációs idő. Az adatok rögzítését nagyban segíti az úgynevezett sémák használata, melyekben egy adott betegség-típushoz előre értelmezhetők a diagnózisok, beavatkozások, lelet-szöveg részletek, anyagfogyás, stb.

Magas fokú adatbiztonság és rendelkezésre állás


A rendszerbe épített jogosultsági rendszernek köszönhetően, a tárolt információk hitelesek és sértetlenek maradnak. Minden felhasználónak, felhasználói csoportnak pontosan megadható, hogy a rendszer mely funkcióit használhatja. A naplózási rendszer nyomon követ minden adatváltozást. Az automatikus mentési rendszer – a háttérben dolgozva – megadott időközönként biztonságba helyezi a rögzített adatokat. A használt hardver- és szoftver-technológia együttesen biztosítja a rendszer folyamatos működőképességét. Problémás esetben ügyfélszolgálatunk segítségét lehet kérni, ahol munkatársaink táveléréssel a lehető legrövidebb időn belül megkezdik a kérések megoldását.

Adatkapcsolat más szoftverekkel


- Más egészségügyi rendszerekkel a FŐNIX-Pro szabványos HL7 illetve DICOM 3.0 felületen képes kommunikálni.
- A rendszerhez több gyártó betegirányító rendszere is illeszthető, melynek segítségével közvetlenül a FŐ-NIX-Pro rendszerből végezhetők el a jegynyomtatási és betegbehívási funkciók.
- A képalkotó osztályok leletezési munkáját segíti az integrált beszédfelismerő rendszer.
- Az elektronikus betegdokumentációt, az intézetekben megtalálható szabványos kimenetekkel rendelkező orvostechnikai eszközök on-line illesztése teszi teljessé (laboratóriumi automaták, légzés-funkciós gépek, stb.).
A gazdálkodás átláthatóságát és a kontrolling tevékenységet az egészségügyi intézményekben elterjedtebb gazdasági rendszerekkel való integráció biztosítja.
Adatáramlás a telephelyek között
- Több telephelyen működő intézmények esetében jelentkezik a betegadatok megosztásának problémája. A FŐNIX-Pro rendszer – az adattárolásra használt MS SQL Server adat-replikációs technológiájára támaszkodva és/vagy Internet kapcsolat segítségével – biztosítani tudja az adatok telephelyek közötti áramoltatását. És mindezt többlet-beruházás szükségessége nélkül, a meglévő kommunikációs csatorna (akár hagyományos telefon-vonalak) segítségével valósítja meg.

Beépített PACS funkcionalitás (opció!)


A rendszerbe opcionálisan integrálható, a cégünk által kifejlesztett, DIVAS - Klinikai PACS rendszer egy speciális modulja.

A FŐNIX – Pro fekvőbeteg ápolási rendszer funkciói


A következő adatok rögzítésére van lehetőség:
- páciens személyes adatok,
- páciens elérhetősége, hozzátartozók, igazolványok számai,
- felvételi és távozási adatok,
- kísért betegek adatai,
- rizikófaktorok,
- baleseti adatok,
- műtéti és nem műtéti beavatkozások,
- diagnózisok (BNO),
- szöveges információk: anamnézis, lelet, vélemény, therápia javaslat, visszarendelési idő,
- ápoláshoz kapcsolódó megjegyzések,
- zárójelentés (a korábban rögzített információkból történő összeollózással)
- receptek,
- alapadatok (testméret adatok, pulzus, vérnyomás),
- dohányzási adatok (Pack/Year index)
- felhasznált anyagok (kötszerek, gyógyszerek),
- étel előírás.

A programmal a következő nyomtatványok készíthetőek el:


- anamnézis lap,
- műtéti leírás,
- zárójelentés,
- beutaló,
- elszámolási nyilatkozat,
- igazolás a fekvőbeteg ellátás idejéről,
- betegszállítási utalvány.
Listák
- kórtermenkénti osztályos beteglista,
- betegfelvétel lekérdezése,
- távozó betegek lekérdezése,
- szabad ágyak lekérdezése,
- hiányzó adatú betegek lekérdezése,
- ételrendelés,
- gyógyszerelőírás,
- műtéti kiírás,
Betegforgalmi kimutatások
- napi létszámjelentés,
- betegforgalom,
- osztályos létszámjelentés,
- osztályos betegforgalom,
- felvett betegek,
- távozott betegek,
- elhalálozások,
- beteglétszám összesítő,
Egyéb lehetőségek
- finanszírozási előkalkuláció (az OEP programja által visszaadott értékek feldolgozása),
- Nemzeti Rákregiszter jelentés,
- előjegyzések nyilvántartása,
- hibalista készítése,
- havi fekvőbeteg ellátás jelentés valamint pótjelentés készítése.

Különlegesség, hogy az intézményi logó, fejléces papír is használható a nyomtatványokon.
Azon helyeken, ahol a környező rendelőintézetben is cégünk egészségügyi rendszere fut, interneten keresztül – biztonságos kódolással – lekérhető a páciens kórelőzménye.

Vényírás


A receptírást a rendszerbe épített, és rendszeresen frissített gyógyszer-információs és interakciós adatbázis segíti. A gyógyszerek adatbázisában történő keresés igen sok szempont szerint végrehajtható, közben azonnali információ áll az orvos rendelkezésére a rendelhetőségi jogcímekről, az esetleges interakciókról, a korábban rendelt gyógyszerekről.
A FŐNIX-Pro rendszerhez internet alapú gyógyszer-információs és -interakciós rendszer is telepíthető. A rendszer segítségével egy adott készítményről a felhasználó megtudhatja a hatóanyagot, farmakológiai leírást, javallatot, kölcsönhatásokat, mellékhatásokat. A rendszer adatbázisa interneten keresztül érhető el. Ezen szolgáltatás adatbázisának eléréséhez az igénybe vevő intézetben, széles sávú Internet-kapcsolat szükséges, hiszen a folyamatosan karbantartott adatbázis csak így érhető el. A szolgáltatás bevezetésével az orvosok munkája egyszerűsödik, hisz több ezer készítmény adatainak fejben tartása képtelenség. A rendszer használatával csökkenthető a túl- vagy félrekezelt betegek száma.
A FŐNIX-Pro Rendszer vényíró modulja minősített szoftver, megfelel az 53/2007. (XII. 7.) EüM (Rendelet a gyógyszerrendeléshez használandó számítógépes program minősítésének szabályairól) előírásainak.
Copyright 1991 - 2018 © Béker-Soft Informatika Kft.π designed by Robilix WEB